6.1 Cultuurparticipatie
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Burgers kunnen zich ontspannen, elkaar ontmoeten en ondersteunen in een prettig sociaal klimaat.
- Het bewaren, uitdragen en in stand houden van oude en hedendaagse culturele waarden. Het bevorderen van de leefbaarheid en sociale samenhang en de beleving van lokale geschiedenis.
- Het bevorderen van muziek-, toneel-, zang- en dansbeoefening in groepsverband door amateurkunstverenigingen.
- Het bevorderen van actieve kunst- en cultuurparticipatie door middel van het aanbieden van onderwijs op het gebied van zang, muziek, dans, theater en beeldende vorming.
- Bevorderen dat meer inwoners in aanraking komen met kunst en cultuur door het bijwonen van voorstellingen en culturele evenementen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Subsidies verleend om actieve en passieve deelname aan culturele activiteiten te bevorderen. Het betreft onder andere subsidies voor oranjeverenigingen, gilden en schutsen, muziek- en toneelverenigingen, musea, creatieve centra, theatervoorstellingen, kunstmanifestaties en grootschalige culturele evenementen en bibliotheken.
6.2 Cultuureducatie Jeugd
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Instandhouding van het Trefpunt Cultuureducatie Heusen met als doel jongeren van 4 tot 18 jaar kennis laten maken met verschillende vormen van cultuur en daarnaast cultuureducatie structureel onderdeel te maken van het lespakket van de basisscholen door middel van deelname aan de regeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020’.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Cultuureducatie Heusden (het Trefpunt) heeft educatief materiaal ontwikkeld voor het basisonderwijs en legt verbindingen tussen het onderwijs en culturele aanbieders.
6.3 Bibliotheken
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Inwoners van Heusden in staat stellen kennis te verwerven en zich te ontwikkelen en daarnaast ontspanning en ontmoeting bieden door middel van leesbevordering
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Subsidies verleend voor activiteiten van de bibliotheek gericht op de vijf functies van de bibliotheek:
- ter beschikking stellen van kennis en informatie;
- bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie;
- bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur;
- organiseren van ontmoeting en debat;
- laten kennis maken met kunst en cultuur.
Met het bestuur van de bibliotheek is afgesproken dat er op basis van de kaders die tijdens de discussie over de kadernotitie van de bibliotheek zijn besproken, een toekomstvisie wordt opgesteld.
6.4 Cultuur op koers
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Cultuur toegankelijk maken voor iedereen;
- Cultuur inzetten als middel bij het behalen van maatschappelijke doelen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Het dynamische traject Cultuur op Koers heeft het culturele veld gestimuleerd om hier zelf invulling aan te geven. De thema’s samenwerking, zichtbaarheid en vernieuwing zijn hierin de rode draad en de gemeente heeft een aanjagersrol. Middels een periodieke nieuwsbrief is het netwerk op de hoogte gehouden van de recente ontwikkelingen van de lokale betrokkenheid bij de thema’s. Op het Pieck Festival is er aandacht geweest voor het traject en is er actief bij de bezoekers opgehaald wat er leeft;
- Er zijn verbindingen gelegd met andere beleidsterreinen zoals sport en het sociaal domein, bijvoorbeeld de begeleiding van de H-games en de facilitering van het KinderKunstFestival. Tijdens het festival zijn maatschappelijke vraagstukken zoals eenzaamheid met verschillende doelgroepen besproken;
- Het activiteitenprogramma van Sjors Creatief is voortgezet. Waarmee kinderen op de basisscholen kennis kunnen maken met het lokale aanbod.
6.5 Oudheidkunde, erfgoed en musea
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Behoud, beheer en ontsluiten van het cultureel erfgoed van de gemeente Heusden waarbij dit integraal onderdeel uit kan maken van projecten (bijv. Baardwijkse Overlaat, Boerenschans in de GOL).
- Het doelmatig beheren en ontsluiten van het oud archief van de gemeente Heusden (wettelijke taak) en het oud archief openstellen voor belangstellenden.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Een goed voorbeeld van het ontsluiten van het gemeentelijk cultureel erfgoed is het project ‘De Baardwijkse Overlaat’. Hierbij zijn cultuurhistorische verrijkingsmaatregelen opgenomen in het Architectonisch Ontwerp voor de fietsbrug met aanpassing van de bestaande spoordijk. De gemeente Heusden heeft via de betrokken begeleidingsgroep hieraan bijgedragen;
- We hebben subsidie verleend aan het streekarchief Langstraat Heusden en Altena (SALHA). Het streekarchief organiseert mede daarvoor activiteiten die gericht zijn op het ontsluiten van belangrijke historische gebeurtenissen en/of feiten. Deelnemers van de cursussen leren bijvoorbeeld verschillende bronnen te raadplegen om zelf ook erfgoed te (gaan) ontdekken. Daarnaast is SALHA een belangrijke samenwerkingspartner geweest bij o.a. de tentoonstelling ‘De Restauratie van Heusden’ in museum Het Gouverneurshuis en de ontwikkeling van de app ‘Go Heusden’.
6.6 Sporten en bewegen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Sporten en bewegen inzetten als middel bij het behalen van maatschappelijke doelen;
- Bevorderen sport- en beweegparticipatie en zwemvaardigheid inwoners gemeente Heusden;
- Iedereen in Heusden kan zonder belemmeringen en in een veilige en gezonde omgeving plezier hebben in sport en beweging.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Jeugdsportsubsidies verleend aan verenigingen;
- Er zijn buurtsportcoaches ingezet om verbindingen te leggen tussen sport- en beweegaanbieders en organisaties op het gebied van zorg, welzijn, jeugd, ouderen, cultuur etc. om gezamenlijk te werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen;
- We hebben zwemlessen verzorgd en in samenwerking met Scala de activiteit ‘Red jezelf red je vriendje’ georganiseerd;
- Het activiteitenprogramma van Sjors Sportief is voortgezet. Hiermee kunnen kinderen op de basisscholen kennis maken met het lokaal aanbod;
- Er is ingezet op het gesprek met en tussen sport- en beweegaanbieders. Daarnaast is er ingezet op het verbinden van sport met verschillende thema’s zoals onderwijs, welzijn, cultuur, (jeugd)zorg, kinderopvang en bedrijfsleven door het faciliteren van het lokaal sportakkoord en het sportcafé. Hierdoor is een netwerk ontstaan dat sporten en bewegen voor iedereen toegankelijker maakt;
- Het aanbod van activiteiten in sportcentrum Die Heygrave is voor doelgroepen met een medische indicatie vergroot. De activiteit ‘’bewust bewegen’’ is met één groep uitgebreid in 2019 en er is meer instroom van bezoekers dankzij het project Galm+;
- Het college heeft een intentieverklaring ingediend bij de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) om in aanmerking te komen voor een budget (decentralisatie-uitkering Sportakkoorden) voor het aanstellen van een sportformateur. Er hebben diverse bijeenkomsten plaatsgevonden die moeten leiden tot een lokaal sportakkoord.
6.7 Sportvoorzieningen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Samen met sportverenigingen het in stand houden van voldoende sportvoorzieningen;
- Balans tussen vraag naar en aanbod van sportaccommodaties.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben de gemeentelijke sportvoorzieningen (uitgangspunt heel en veilig) onderhouden;
- De exploitatie van het openluchtzwembad Het Run is geborgd tot en met 2023;
- Plan van aanpak voor een nieuwe duurzame kleedaccommodatie voor SC Elshout is goedgekeurd en er is gestart met de realisatie hiervan;
- De atletiekbaan op sportpark de Schroef is gerenoveerd;
- Het onderzoek naar gelijkheid tarieven kunstgras tussen voetbal en hockey is opgestart en wordt afgerond in 2020.
6.8 Programma Dillenburg
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Een integrale gebiedsontwikkeling van wonen, werken en sporten op en rond de locatie Dillenburg in samenhang met economische, ecologische en sociale belangen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Alle woningen in het projectmatige deel zijn opgeleverd en is door de ontwikkelaar woonrijp gemaakt. Binnenkort start de onderhoudstermijn van 1 jaar. Een groot gedeelte van de bedrijfsbebouwing is reeds in gebruik. De kavels in de noordoost hoek van het plangebied zijn in optie en één kleine kavel ten westen van het gezondheidscentrum is nog uit te geven. De werkzaamheden rondom de Prins Hendrikstraat zijn gereed en de onderhoudstermijn is ingegaan. Deze omvatten:
- De afsluiting van de Prins Hendrikstraat voor autoverkeer;
- Herinrichting van het parkeerterrein nabij sportpark De Schroef;
- Het aanleggen van een fietspad (op de bestaande fundering van de autorijbaan) en voetpad in de Prins Hendrikstraat;
- Aanpassen van de kruising Prins Hendrikstraat / Lipsstraat;
- Aanpassen van het fietspad aan de Tinie de Munnikstraat (tussen Lipsstraat en Cees van Delfstraat).
- Twee van de drie vrije kavels op de hoek Prins Hendrikstraat / Chrysantenstraat zijn verkocht.
6.9 De Voorste Venne
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Het vernieuwde cultureel centrum De Voorste Venne is in oktober 2018 geopend en in gebruik genomen. Uitgangspunt is nog steeds een bruisend, lokaal cultureel centrum. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten met allerlei activiteiten, muziek, dans en passende lokale evenementen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
We hebben subsidie verleend om de exploitatie van het cultureel centrum De Voorste Venne mogelijk te maken. Verder is vanwege een aantal problemen ten aanzien van de opstart en het personeel, uitstel van betaling van de gemeentelijke vorderingen verleend en is een bedrag toegekend voor de inhuur van een interim-manager. Dit met de bedoeling het bestuur de mogelijkheid te geven om de problemen te boven te komen. Het majeure project De Voorste Venne is bij de eerste berap van 2019 afgesloten. Over dit majeure project wordt niet meer in de gemeentelijke P&C-cyclus gerapporteerd.